Η ιστοσελίδα κάνει χρήση Cookies για καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Αυγοτάραχο Gold Selection

Η επιχείρηση ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ δραστηριοποιείται από το 2011 στο χώρο τηςεμπορίας αυγοτάραχου και τοπικών προϊόντων από το Μεσολόγγι.  Η συσσωρευμένη γνώση, το μεράκι και η επιμονήστην αξία, δημιούργησαν το Αυγοτάραχο Gold Selection,μια επιλογή από υψηλής ποιότητας αυγοτάραχα.


Το αυγοτάραχο είναι το πιο φημισμένο από τα προϊόντα του  Μεσολογγίου και συνάμα το πιο εκλεκτό. Όπωςπροκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης -αυγό και ταριχεύω- το αυγοτάραχοείναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από εκλεκτά  ταριχευμένα αυγά ψαριών, που εμβαπτίζονται σεφυσικό κερί μέλισσας για να συντηρηθούν. 

Συγκεκριμένα, τα αυγοτάραχα προέρχονται από τις ωοθήκες του θηλυκού Κέφαλου -μπάφα για τους Μεσολογγίτες-τα οποία αφού καθαριστούν καλά, επεξεργάζονται με αλάτι, κατόπιν υποβάλλονταισε διαδικασία ελεγχόμενης  ξήρανσης καιστη συνέχεια βυθίζονται  μέσα σε κερί γιανα διατηρηθούν περισσότερο.

Η εξαιρετική του  ποιότητα, ηξεχωριστή γεύση του το κάνει το πιο  εκλεκτόγκουρμέ προϊόν αλιείας.  Θεωρείται πηγήσημαντικής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντικήποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.


Ιστορικές αναφορές

Η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου έχει τις ρίζες της στουςαρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους. Το 1668 ο Τούρκος χρονογράφος και περιηγητήςΕβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει το αυγοτάραχο ως μεζέ “πραγματικά άξιο δώρο γιασουλτάνους”, “ξανθό σαν το σαφράν”, ευωδιαστό, νόστιμο και τονωτικό.

Το αυγοτάραχο έγινε γνωστό στην Ευρώπη από το λόρδο Βύρωνα, κατάτην επίσκεψή του στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824. Λόγω της μοναδικότηταςτου το αυγοτάραχο προσφέρονταν και ως πεσκέσι που αφορούσε ποτό ή φαγητό. Ακόμηκαι στη λογοτεχνία υπάρχουν αναφορές.

Ο Παπαδιαμάντης στο κορυφαίο του διήγημα “Η Φόνισσα” αναφέρει πωςη Φραγκογιαννού προσπάθησε στη δίκη του γιου της να δωροδοκήσει τους ενόρκουςμε εκλεκτά είδη στα οποία συμπεριλαμβανόταν το αυγοτάραχο.

Διαδικασία αλίευσης και παραγωγής

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής του Κέφαλου, από τα τέλη Αυγούστουμέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, αρχίζει το ψάρεμα στα ιβάρια - φυσικάιχθυοτροφεία  της λιμνοθάλασσας- όπου ταψάρια παγιδεύονται και μεγαλώνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς καμιά άλληανθρώπινη παρέμβαση.

·        Με  ιδιαίτερηπροσοχή  αφαιρούνται οι δυο επιμήκειςκυλινδρικοί λοβοί με τα αυγά από την κοιλιά των ψαριών,  η οποιαδήποτε αμυχή μπορεί να προκαλέσειανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν.

·        Τα αυγοτάραχα  ξεπλένοντανμε άφθονο νερό  και καθαρίζονται  εξονυχιστικά.

·        Ακολούθως παστώνονται με αλάτι με το οποίο μένουν διαφορετικόχρόνο αναλόγως του βάρους τους.

·        Ξεπλένονται από το αλάτι, μπαίνουν σε καλούπια  και πηγαίνουν για τη διαδικασία της ξήρανσης  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ξηραντήρια μεελεγχόμενες συνθήκες .

·        Ακολουθεί το κέρωμα, με εμβάπτιση σε αγνό υγροποιημένοκερί, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του αυγοτάραχου.

·        Τέλος, τα μπαστούνια του αυγοτάραχου μπαίνουν στηνπολυτελή συσκευασία τους  (οι συσκευασίεςξεκινούν από τα 100 γραμμάρια αλλά μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα κιλό) καιπαίρνουν τον δρόμο για τα ντελικατέσεν και τη κουζίνα σας.

 


Ευεργετικά οφέλη

Πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα αλλά καιβιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C, το αυγοτάραχο δεν προσφέρει μόνοιδιαίτερη γεύση αλλά και θρέψη. Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα, σεπολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών,κυρίως του εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέος(DHA).

Επίσης το αυγοτάραχο περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου(ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπόπροϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης).   Στο αυγοτάραχο ενυπάρχουν σημαντικέςποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (περίπου 4 mg/100 γρ) που λειτουργείπαράλληλα ως αναστολέας της δράσης του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων.  Ο Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων είναιένας από τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν εντοπιστεί καιφέρει άμεση ευθύνη για το σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα έρευνας είναι ότι η επεξεργασία πουυπόκεινται οι ωοθήκες της μπάφας για να μας δώσουν το τελικό προϊόν δεν επιδράσημαντικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του προϊόντος.Μάλιστα το τελικό προϊόν έχει το πλεονέκτημα ότι η υψηλή περιεκτικότητα του σεκηρούς ενδέχεται να αυξάνει την απορρόφηση και την αξιοποίηση των απαραίτητωνωμέγα-3 λιπαρών οξέων.