Η ιστοσελίδα κάνει χρήση Cookies για καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Αυγοτάραχο Gold Selection

Η επιχείρηση ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ δραστηριοποιείται από το 2011 στο χώρο της εμπορίας αυγοτάραχου και τοπικών προϊόντων από το Μεσολόγγι.  Η συσσωρευμένη γνώση, το μεράκι και η επιμονή στην αξία, δημιούργησαν το Αυγοτάραχο Gold Selection, μια επιλογή από υψηλής ποιότητας αυγοτάραχα.


Το αυγοτάραχο είναι το πιο φημισμένο από τα προϊόντα του  Μεσολογγίου και συνάμα το πιο εκλεκτό. Όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης -αυγό και ταριχεύω- το αυγοτάραχο είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από εκλεκτά  ταριχευμένα αυγά ψαριών, που εμβαπτίζονται σε φυσικό κερί μέλισσας για να συντηρηθούν. 

Συγκεκριμένα, τα αυγοτάραχα  προέρχονται από τις ωοθήκες του θηλυκού Κέφαλου -μπάφα για τους Μεσολογγίτες- τα οποία αφού καθαριστούν καλά, επεξεργάζονται με αλάτι, κατόπιν υποβάλλονται σε διαδικασία ελεγχόμενης  ξήρανσης και στη συνέχεια βυθίζονται  μέσα σε κερί για να διατηρηθούν περισσότερο.

Η εξαιρετική του  ποιότητα, η ξεχωριστή γεύση του το κάνει το πιο  εκλεκτό γκουρμέ προϊόν αλιείας.  Θεωρείται πηγή σημαντικής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.


Ιστορικές αναφορές

Η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου έχει τις ρίζες της στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους. Το 1668 ο Τούρκος χρονογράφος και περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει το αυγοτάραχο ως μεζέ “πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους”, “ξανθό σαν το σαφράν”, ευωδιαστό, νόστιμο και τονωτικό.

Το αυγοτάραχο έγινε γνωστό στην Ευρώπη από το λόρδο Βύρωνα, κατά την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824. Λόγω της μοναδικότητας του το αυγοτάραχο προσφέρονταν και ως πεσκέσι που αφορούσε ποτό ή φαγητό. Ακόμη και στη λογοτεχνία υπάρχουν αναφορές.

Ο Παπαδιαμάντης στο κορυφαίο του διήγημα “Η Φόνισσα” αναφέρει πως η Φραγκογιαννού προσπάθησε στη δίκη του γιου της να δωροδοκήσει τους ενόρκους με εκλεκτά είδη στα οποία συμπεριλαμβανόταν το αυγοτάραχο.

Διαδικασία αλίευσης και παραγωγής

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής του Κέφαλου, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, αρχίζει το ψάρεμα στα ιβάρια - φυσικά ιχθυοτροφεία  της λιμνοθάλασσας- όπου τα ψάρια παγιδεύονται και μεγαλώνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς καμιά άλλη ανθρώπινη παρέμβαση.

·         Με  ιδιαίτερη προσοχή  αφαιρούνται οι δυο επιμήκεις κυλινδρικοί λοβοί με τα αυγά από την κοιλιά των ψαριών,  η οποιαδήποτε αμυχή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν.

·         Τα αυγοτάραχα  ξεπλένονταν με άφθονο νερό  και καθαρίζονται  εξονυχιστικά.

·         Ακολούθως παστώνονται με αλάτι με το οποίο μένουν διαφορετικό χρόνο αναλόγως του βάρους τους.

·         Ξεπλένονται από το αλάτι, μπαίνουν σε καλούπια  και πηγαίνουν για τη διαδικασία της ξήρανσης  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ξηραντήρια με ελεγχόμενες συνθήκες .

·         Ακολουθεί το κέρωμα, με εμβάπτιση σε αγνό υγροποιημένο κερί, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του αυγοτάραχου.

·         Τέλος, τα μπαστούνια του αυγοτάραχου μπαίνουν στην πολυτελή συσκευασία τους  (οι συσκευασίες ξεκινούν από τα 100 γραμμάρια αλλά μπορεί να ξεπεράσουν και το ένα κιλό) και παίρνουν τον δρόμο για τα ντελικατέσεν και τη κουζίνα σας.

 


Ευεργετικά οφέλη

Πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C, το αυγοτάραχο δεν προσφέρει μόνο ιδιαίτερη γεύση αλλά και θρέψη. Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών, κυρίως του εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέος (DHA).

Επίσης το αυγοτάραχο περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης).   Στο αυγοτάραχο ενυπάρχουν σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (περίπου 4 mg/100 γρ) που λειτουργεί παράλληλα ως αναστολέας της δράσης του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων.  Ο Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων είναι ένας από τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν εντοπιστεί και φέρει άμεση ευθύνη για το σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα έρευνας είναι ότι η επεξεργασία που υπόκεινται οι ωοθήκες της μπάφας για να μας δώσουν το τελικό προϊόν δεν επιδρά σημαντικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του προϊόντος. Μάλιστα το τελικό προϊόν έχει το πλεονέκτημα ότι η υψηλή περιεκτικότητα του σε κηρούς ενδέχεται να αυξάνει την απορρόφηση και την αξιοποίηση των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.